Jdi na obsah Jdi na menu

Akuči

1. 11. 2013

Charakteristika:

 Akuči žije v neporušených deštných pralesech amazonské oblasti. Hnízdo sdílí malá rodinná společenstva složena ze samce, samice a mláďat. Může se jednat o dutý kmen stromu vystlaný listy nebo starou noru pásovce. Každý akuči má vlatní území: samice upřednostňují hustší vegetaci, samci otevřená prostranství. Tito živočichové jsou v některých oblastech vzácní, neboť byli loveni kvůli masu.

Popis:

*  hmotnost: 0,6-1,4 kg

* délka těla: 28-39 cm

* délka ocasu 4,5-8 cm

* výška v kohoutku 17-20 cm

Akuči je poměrně malé zvíře se štíhlým tělem a dlouhými, tenkými končetinami. Srst je lesklá, na hřbetě načervenalá nebo černozelená, břicho je žlutavé.

" Bydliště " :

Akuči žije nebo se vyskytuje východně od And, žijí v Kolumbii, Peru a v již zmiňované Amazonii a Brazílii. Mezi jejich přirozená prostředí patří tropické lesy, nížinné pralesy, travnaté říční břehy a také horské svahy.

Potrava: 

Akuči je býložravec a živí se lesním ovocem. Také nepohrdne ořechy, listy, stonky a kořínky rostlin. Lidem škodí pojídáním manioku a podzemnice olejné (burák) pěstovaných na plantážích. V době dostatku potravy si zahrabávají zásoby a patří k významným druhům zajišťujícím šíření semen.

Rozmnožování: 

Akučiové se rozmnožují celoročně nebo sezónně v závislosti na místních podmínkách. V době námluv samec sleduje samici, poklepává ji přední nohou a někdy postřikuje močí. Březost trvá asi 99 dní, samice vrhá jedno až čtyři mláďata, která jsou schopná konzumovat zelenou vegetaci už hodinu po narození. Pohlavně dospívají v 9 měsících věku. Akuči se v zajetí dožívá 13 až 20 let.

Akuč je velmi plaché zvíře a při polekání ihned utíká do svého úkrytu.

Pokud chcete vidět Akuče naživo, nemusíte jet až do Kolumbie nebo do Peru. Stačí, když navštívíte Zoologickou zahradu v Praze.

 

akuc.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář