Jdi na obsah Jdi na menu

Adax

2. 10. 2013

 Adax

Adaxové, kteří se vyskytují na Sahaře jsou ze všech antilop nejlépe přizpůsobeni k životu v poušti. Nezbytné tekutiny získávájí z rosy a z pouštních rostlin. Podnikají dlouhé cesty za potravou, dlouhotrvající sucho posledních let je přivedlo i do blízkosti lidských obydlí. V důsledku toho byl tento druh téměř vyhuben.

Adaxové váží 60 - 125 kg a v kohoutku dosahují výšky okolo 95 - 115 cm. Samci jsou o málo větší než samice. Jejich srst v létě je pískově světlá až bílá. V zimě Adaxové tmavnou až do šedohněda. Prsa, krk a hlava jsou spíše hnědé, končetiny a břicho jsou bělavé, stejně jako uši. Také napříč přes hřbet nosu a kolem očí se táhne bílý pruh.

Obě pohlaví mají kroužkovaté rohy průměrně 72 cm dlouhé u samců mohou dosahovat až 120 cm. Adaxové jsou výborně přizpůsobeni životu v poušti, mají široké paznehty, díky kterým se neboří do písku.

Dříve se Adaxové vyskytovali v pouštích a polopouštích od západní Sahary až do Egypta. Dnes se vyskytují v odlehlých pouštních oblastech severovýchodního Nigeru až po severozápadní části Mali a také v Súdánu.

Adaxové se pohybují v pouštích a polopouštích ve stádech, ketré mají 5 - 20 jedinců, které vede dominantní dospělý samec. Samci se páří s několika samicemi na svém teritoriu. I mezi samicemi panuje určitá hierarchie, dominantní bývá ta nejstarší.

Adaxové se pasou na pouštních trávách, keřích nebo akáciiích, na Sahaře je ale vegetace velmi málo, stáda proto musí při hledání pastvy urazit velké vzdálenosti. Velkou část svého života stráví na místech bez povrchové vody, k životu jim stačí ta voda, kterou přijmou s potravou. Jsou aktivní v noci, ve dne odpočívají.

Antilopy adax nemají žádné pevné období rozmnožování, většina mláďat se ale rodí brzy na jaře, po 257 až 264 dnech březosti. Matka mívá jedno jediné mládě, které odstavuje po 23 až 39 týdnech. Samci pohlavně dospívají ve dvou letech, samice o něco později. V zajetí se mohou dožít až 25 let.

 

Adaxové jsou pomalí, krátkonozí běžci a v přírodě proto často padnou za oběť rychlejším predátorům.

Adax je ve volné přírodě velmi vzácný a vyskytuje se pouze ostrůvkovitě. Místní lidé ho loví kvůli ceněnému masu a kůži.

adax.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář